Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Jak vypadá fotovoltaika budoucnosti

Solární panely si majitelé domů instalují na své střechy s ohledem na funkčnost. Je to pochopitelné, nicméně věříme, že i to se změní. Stavby budou navrhovány tak, aby nenásilně integrovaly solární panely. První stavby tohoto typu již existují.

Boom fotovotaiky v posledních letech zaznamenal snad každý. Celkový výkon všech solárních elektráren v Česku v roce 2023 dosáhl téměř 3,5 GW. Celkem dnes do sítě dodává elektřinu již víc než 170 tisíc fotovoltaických elektráren, z toho víc než 150 tisíc na střechách rodinných domů. (zdroj)

Rozvoj elektřiny z obnovitelných zdrojů představuje výzvu také pro architekty. Solární panely si majitelé domů instalují na své střechy s ohledem na funkčnost a úhel slunečního záření, nikoliv s ohledem na estetiku domu. Je to pochopitelné, nicméně věříme, že i v tomto směru dojde v dalších letech k velkým změnám. Fotovoltaika se stane standardní součástí rodinného domu. Stavby budou od počátku navrhovány tak, aby nenásilně a esteticky integrovaly solární panely. První stavby tohoto typu již existují. Kde se nachází?

Vědecké centrum Welios v Rakousku

Najdete ho v městečku Wels nedaleko Lince. Centrum je součástí většího projektu, který má za cíl proměnit Wels v udržitelnější město. Budova má znázorňovat metalickou skořepinu, kterou narušuje energie z jejího vnitra. Část fasády, která má znázorňovat trhliny v jejím plášti, je ve skutečnosti pás se 40 000 LED žárovkami a malými fotovoltaickými panely, které tyto žárovky pohánějí. Skleněné plochy budovy jsou ve skutečnosti také fotovoltaické panely. Ty ročně vyrobí až 15 000 kWh elektřiny. Kovový plášť propouští světlo, ale zároveň ochlazuje interiér budovy. Kromě fotovoltaiky má centrum také zakomponované geotermální tepelné čerpadlo a pouze podlahové vytápění. Vodu Welios ohřívá pomocí fotovoltaické elektrárny o rozměrech 20 metrů čtverečních. Autorem stavby je studio Archinauten Dworschak+Mühlbachler Architekten ZT Gmbh a fotovoltaiku dodala společnost Ertex Solar.

Vědecké centrum Welios v Rakousku | Zdroj fotky

Mateřská škola v Marburgu

Cílem architektonického studia opus Architekten BDA bylo vytvořit co nejméně nápadnou stavbu, která zapadne do tichého sousedství Marburgu a bude splňovat vysoké požadavky na soběstačnost a udržitelnost. Plášť budovy tvoří velké, na míru vyrobené fotovoltaické panely se zrcadlovým efektem od Ertex Solar. Cíleně jsou natočené ke slunci pro co největší efektivitu.

Mateřská škola v Marburgu | Zdroj fotky

Sídlo společnosti Novartis v Basileji

Že je integrace solárních panelů do skleněné fasády domu velmi silným a velmi aktuálním trendem, dokazuje i sídlo farmaceutické společnosti. Ta je kompletně pokryta trojsklem s dutinou pro speciálně navržené sluneční clony pro ochlazení interiéru v kombinaci s polopropustnými fotovoltaickými panely navrženými ve spolupráci s architekty. Fotovoltaiku o výkonu 92.7 kWp dodaly spoelčnosti Scüco a Sunways.

Sídlo společnosti Novartis v Basileji | Zdroj fotky

PTT Binnenrotte v Rotterdamu

Nenápadně a vkusně mohou být solární panely integrované nejen na moderní budovy, ale také na ty tradiční, s příběhem a historií. Důkazem je toho bývalá telefonní ústředna z roku 1951 v Rotterdamu. Dnes se v ní nachází byty a komerční prostory. Revitalizace zohlednila industriální genius loci a zkombinovala červené cihly s černými prvky. Na střechu byly umístěné solární panely, které nenarušují historický ráz budovy. Protože v suterénu budovy se stále nachází servery telekomunikační společnosti, zbytkové teplo z datových zařízení serverů je využíváno k předehřevu užitkové vody a vytápění podlah v bytech a restauraci. Ohřev vody zajišťuje fotovoltaika a objekt je vytápěn a chlazen elektrickými tepelnými čerpadly. Budovu revitalizovalo studio Orange Architects a solární panely dodaly společnosti Exasun a Wattco.

PTT Binnenrotte v Rotterdamu | Zdroj fotky

Solární panely si majitelé domů instalují na své střechy s ohledem na funkčnost a úhel slunečního záření, nikoliv s ohledem na estetiku domu. Je to pochopitelné, nicméně věříme, že i v tomto směru dojde v dalších letech k velkým změnám. Fotovoltaika se stane standardní součástí rodinného domu. Stavby budou od počátku navrhovány tak, aby nenásilně a esteticky integrovaly solární panely. První stavby tohoto typu již existují. Kde se nachází?

OBJEVTE PODOBNÉ ČLÁNKY

Žádný článek k zobrazení.