#nemusíš, ale můžeš
#nemusíš
10. 10. 2019
#nemusíš

7 příběhů o lidech, kteří dělají i to, co #nemusí

10. 10. 2019
Život je plný voleb. Někdo se rozhodl zvelebit horu Říp a jiný pomáhá seniorům žít veselejší stáří. Známe víc takových příběhů a povíme vám je v článku.
Aktéři videa #nemusíš

Každý občas dělá věci, protože musí. O to vzácnější jsou příběhy o lidech, kteří dělají i to, co #nemusí. Natočili jsme 7 takových příběhů, tak se podívejte. A hned potom si přečtěte, co už naši srdcaři (tak jim tady říkáme) zvládli a co plánují. 

Gábi a Tadeáš z Keep it clean

Gábi a Tadeáše už nebavilo potkávat odpadky na místech, kde se chtěli bavit. V roce 2013 založili Keep it clean a od té doby jdou příkladem. Sbírají odpadky i když #nemusí, a nakazili i olympioničku Evu Samkovou, která teď sbírá s nimi. Vytvořili kolekci Dobro se Zoot a také šikovné KiC popelníčky. 

Jiří Hrabě z organizace Elpida

Jiří Hrabě z organizace Elpida při natáčení videa #nemusíš

Elpida znamená řecky naděje. Je to ale také jméno organizace, která pomáhá českým seniorům žít veselejší stáří. Elpida #nemusí, přesto se stará o vzdělávání, provozuje Linku seniorů, vydává časopis Vital a pořádá mezigenerační OLD’s COOL festival. Nás obzvlášť baví projekt Ponožky od babičky

Jan Klimovič z Forky’s

Jan Klimovič v bistru Forky's při natáčení videa #nemusíš

Forky’s je veganská bistro-restaurace. Zdejší kuchaři #nemusí, přesto se nebojí a dokazují, že i z čistě rostlinných surovin dokáží uvařit luxusní jídlo à la street food i fine-diningový zážitek o několika chodech. A přemýšlí také o obalech – krabičky jsou buď ekologicky odbouratelné nebo přímo rostlinné a snadno se rozloží. 

Soňa Jonášová z INCIEN

Soňa Jonášová z Institutu cirkulární ekonomiky při natáčení videa #nemusíš

INCIEN učí Česko o cirkulární ekonomice. Nejen teoreticky. Vymýšlí projekty jako knihovna oblečení a pomáhají snižovat odpady v prodejnách H&M. Nedávno také spolupracovali s kavárnami na Praze 7 a zjistili, že být cirkulární se vyplácí ve všech ohledech. #Nemusí si pracně vyšlapávat cestu, ale přesto jdou příkladem. 

Petr Jirásek z kina Světozor

Petr Jirásek v kině Světozor při natáčení videa #nemusíš

Petr Jirásek hledí na kvalitu. A to nejen co se snímků týče. Ve Světozoru, Bio Oku a v kinu Aero #nemusí používat energii z obnovitelných zdrojů, ale dělají to. Protože je čistá, česká a férová. V minulosti také experimentovali s promítáním filmů pomocí proudu, který vznikl šlapáním na kole. 

Ondřej Mirovský z Chaty Říp

Ondřej Mirovský u Chaty Říp při natáčení videa #nemusíš

Ondřej Mirovský s kamarádem #nemusí dělat z Řípu místo, kde je všem dobře. Přesto se starají kromě hospůdky pod rotundou o celý kopec. Plánují vybudovat vodovod, aby nemuseli vozit balenou vodu, a zakládají koše na tříděný odpad. Do zálohovaných kelímků točí pivo z Biskupského minipivovaru U sv. Štěpána. K jídlu mají 100% masové klobásy i lokální kremrole, perník a koláče. Kávu vaří z fairtradové arabiky. Na výrobě suvenýrů plánují spolupracovat s Diakonií Krabčice.

David Hájek ze Zachraň jídlo

David Hájek z iniciativy Zachraň jídlo při natáčení videa #nemusíš
Zachraň jídlo vzniklo v roce 2013, kdy se konala legendární Hostina pro tisíc, ze surovin, které by se jinak nesnědly. Od té doby David a kolegové uspořádali několik happeningů, osvětových kampaní a začali s projektem paběrkování, kdy jezdí na pole sbírat „křivou“ zeleninu. Zvládli toho dost a i když #nemusí, připravují teď kuchařku s recepty a tipy, jak využít jídlo do posledního kousku.